dimarts, 10 de juny del 2014

ROCK CATALÀ

ROCK CATALÀ

A finals dels 80 i principis dels 90 a Catalunya triomfava l'anomenat rock català que incloïa grups de tota mena de tendències, des de el hard i heavy de Sangtraït o Lax'N'Busto fins a les fusions del rock més clàssic amb altres tendències com Sopa de Cabra, Els Pets, Sau, Gossos o Brams.


- Sopa de Cabra: fou un grup de música gironí actiu entre1986 i 2001 que s'encabia dins del moviment de Rock català, tot i que van renunciar sovint que els fessin entrar dins d'un mateix sac musical pel sol fet de cantar en català.


Sopa de Cabra - Camins

ESPANYA (MOVIDA MADRILEÑA)

ESPANYA (MOVIDA MADRILEÑA)

A Espanya, amb la democràcia acabada d'estrenar, es va produir l'anomenada movida madrileña, patrocinada per l'alcaldia de Madrid que tenia per titular Enrique Tierno Galván. En la movida s'hi aplegaren músics de diverses tendències com el post punk de Loquillo y los Trogloditas, Alaska i los Pegamoides o Siniestro Total, el pop amb influències new wave que va estar representat per grups com Los Toreros Muertos, Nacha Pop, Gabinete Caligari, Héroes del Silencio o Radio Futura, i el new romantic, variant més suau i glamurosa del 
new wave, amb representants com Mecano.


-Loquillo y los Trogloditas: 
Del grup només resten en Sabino Mèndez, un antic amic seu que va conèixer a la universitat i Xavier Julià. Aquests troben els components que volien i formen el nou grup. Quan Loquillo torna de la mili, Madrid viu la seva època d'or i decideixen anar-hi a trobar l'èxit.


Loquillo y los Trogloditas - Cadillac Solitario

EL HOUSE

EL HOUSE

És la música disco dels anys 80, una música que es construeix a base de remix.
El remix consisteix en barrejar sons, sorolls i fragments d'altres músiques amb les que es fa una cançó sencera nova. Els ordinadors i els sintetitzadors prenen mostres de qualsevol tipus de so i l'incorporen a una base de ritme constant. La música house és un tipus de música que es pot crear amb un equip informàtic no massa sofisticat que, en general, es pot trobar a moltes cases, per això probablement es diu "house" (casa).


-Kraftwerk: és el nom del grup musical alemany, pioner de la música electrònica, fundat el 1970 pel pianista Ralf Hutter i el flautista Florian Schneider. Ambdós són músics de formació clàssica que abandonaren progressivament els instruments tradicionals per investigar en la creació de sons, la interpretació i composició per mitjans electrònics.

Kraftwerk - The Robots

NEW ROMANTIC

NEW ROMANTIC

Fou un subgènere musical del New Wave i un moviment de moda que va tindre lloc principalment a Inglaterra a inicis dels anys 80. El gènere es caracteritza per l'ús de sintetitzadors, roba glamurosa i poc o molt maquillatge.

- David Bowie: és un músic, actor i compositor britànic. Ha sigut una figura important de la música popular durant més de cinc dècades i és considerat un innovador, en particular pels seus treballs en els anys 70 i 80 i per la seva peculiar veu.


David Bowie - Ashes to Ashes

NEW WAVE

NEW WAVE

Aquest estil es caracteritza per la seva implicació en els problemes generals del planeta (ecologia, pacifisme, etc.). New wave significa un retorn a la senzillesa i a l'esperit dels anys 60 però amb propostes sonores noves. Es destaca per la recuperació de la melodia cantada amb un acompanyament de guitarres que es poden sentir amb claredat. També s'utilitzen els sintetitzadors i les caixes de ritmes programades que substitueixen la bateria.


-Talking Heads: va ser una de les bandes més representatives del New Wave. Estava formada per David Byrne, Chris Frantz i Tina Weymouth. Un parell d'anys després s'hi integraria el guitarrista i teclista Jerry Harrison. El grup es va separar al 1991. El grup va arribar als primers llocs de les llistes de vendes en gran part d'Europa i Estats Units.

Talking Heads - Burning Down the House
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-Blondie: és una de les bandes més exitoses i originals dels anys 80. Va nèixer a Nova York, Estats Units. Està formada per Deborah Harry, Chris Stein, Clem Burke, Paul Carbonara, Leigh Foxx i Kevin Patrick.

Blondie - Heart of Glass


TRASH ROCK I HARD ROCK


TRASH ROCK I HARD ROCK

El hard rock, que va nèixer als anys 60, torna a renaixer gràcies a grups com Guns'N'Roses i Gun, que renovaren l'estil donant-li un nou vigor.
El trash rock (sorgit del hard rock) era un rock més dur i de temps més àgil. Els màximes representants d'aquest corrent foren el grup Metallica.

- Bon Jovi: és grup de rock americà, format a Sayreville (Nova Jersey), el 1983, per Jon Bon Jovi (el seu nom real és John Francis Bongiovi). Amb Richie Sambora a la guitarra, David Bryan als teclats, Tico Torres (Héctor Torres) com a bateria i Alec John Such com a baixista (substituït no oficialment el 1995 per Hugh McDonald). Aquest grup va assolir gran èxit, acceptació i fama mundial durant les dècades dels 80 i dels 90. Bon Jovi va pujar a la fama el 1986 gràcies al seu reeixit àlbum Slippery When Wet, disc que va arribar a ser el més venut de l'any 1987 als Estats Units. Del que destaca el seu èxit amb Livin' On a Prayer, que ha estat designada la millor cançó dels anys 80 per la cadena nord-americana VH1.


 Bon Jovi - Livin' On a Prayer




 -Guns'N'Roses: és un grup de hard rock estatunidenc que va néixer l'any 1985 a Los Angeles (Califòrnia). Ha estat una de les bandes més famoses a escala mundial, venent aproximadament 90 milions de discs per tot el planeta. Estava format per: Axl Rose (veu i piano), Slash (guitarra solista), Duff McKagan (baixista), Izzy Stradlin (guitarra rítmica) i Steven Adler (bateria).



Guns'N'Roses - Welcome To The Jungle


dimarts, 3 de juny del 2014

RAP I HIP HOP

En aquesta dècada va triomfar una cultura que havia nascut en la dècada anterior al barri del Bronx de Nova York: el Hip Hop. Havia arrelat entre la comunitat afroamericana i es basava en quatre aspectes fonamentals: el rap, el scratch, el breakdance i els graffitti. El rap era la música d'aquest moviment i consistia en cançons semiparlades que sonaven per damunt d'un obstinat rítmic i amb unes lletres que sovint abordaven temes socials, amb fortes crítiques de la societat contemporània. El scratch era una manera de fer música a partir de la manipulació de discos de vinil fent-los anar endavant i endarrere amb les mans. El breakdance era un ball força acrobàtic que consistia a fer tota mena de piruetes sobre un mateix punt. I el graffitti era l'espressió plàstica d'aquesta cultura en les parets dels carrers de la ciutat amb grans murals a tot color. 



- 2Pac (Tupac Amaru Shakur): És un raper i music de hip-hop americà, és considerat per molts com el més gran artista d'aquest estil. Denotat com poeta i destacat per les seves reivindicacions socials. Amb un estil de vegades violent, però compromès casi sempre amb els missatges crítics de les seves lletres.
Ha venut uns 50 milions de còpies només als Estats Units i prop de 120 milions a la resta del món.


Tupac - Me Against the World



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


- Andre Romel Young (Dr. Dre): És raper i un dels més reconeguts productors musicals nord-americans. Dre es conegut per les seves col·laboracions amb artistes de la costa oest, com Snoop DoggTupac ShakurWarren o Eminem , a més de per haver format el grup pioner del gangsta rap, els mítics N.W.A. Al costat de Suge Knight va fundar la reeixida Death Row Records, a més de Aftermath Entertainment, un segell distribuït per Interscope Records, aquesta vegada en solitari. Actualment poseeix una marca "Dr.Dre" de productes relacionats amb la música i el so tal com auriculars i altaveus.


Dr. Dre - Xxplosive


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





                                                      Tupac                             Dr. Dre 
MAINSTREAM


-Dire Straits: Era una banda británica fundada el 1977 per Mark Knopler (guitarra i veu), David Knopfler (guitarra), John Illsley (baix) i Pick Withers (bateria) i amb Ed Bicknell com a director. La banda es va disoldre al 1995. Al llarg de la seva carrera els Dire Straits han guanyat 2 Premis Grammy:

  • 1985 - Millor interpretació rock d'un duet o grup per "Money for nothing"
  • 1986 - Millor vídeo de format curt per Dire Straits - "Brothers In Arms"



Dire Straits - Sultans of Swing



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-Tina Turner (Anna Mae Bullock): va néixer el 26 de novembre de 1939 a Brownsville. Començà la seva trajectòria musical amb el seu marit, Ike Turner, amb el qual formà un famós duo. Dissolt el grup, inicià una carrera en solitari. És la solista que més entrades de concert ha venut en la història de la música. Al llarg de la seva carrera ha guanyat 7 premis Grammy:

  • 1971 - Millor interpretació de R&B d'un grup per "Proud Mary" (Ike & Tina Turner)
  • 1984 - Millor enregistrament de l'any per "What's Love Got To Do With It"
  • 1984 - Millor interpretació pop femenina per "What's Love Got To Do With It"
  • 1984 - Millor interpretació rock femenina per "Better Be Good To Me"
  • 1985 - Millor interpretació rock femenina per "One Of The Living"
  • 1986 - Millor interpretació rock femenina per "Back Where You Started"
  • 1988 - Millor interpretació rock femenina per "Tina. Live in Europe" 



Tina Turner - Simply the Best



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Bruce Springsteen (Bruce Frederick Joseph Springsteen): més conegut amb el nom de The Boss, és un cantant, compositor i guitarrista de rock estatunidenc. Va néixer el 23 de setembre del 1949 a Long Branch, Nova Jersey. La seva inspiració per dedicar-se a la música va venir quan va veure Elvis Presley en l'Ed Sullivan Show. El 1965, es va convertir en guitarrista en el grup The Castiles, i després, també va assumir el paper de vocalista principal. El 1973 va editar el seu primer disc com a solista. 





Bruce Springsteen - Born In The U.S.A


------------------------------------------------------------------------------------------------------------